top of page
  • Mārtiņš Eglīte

“Zaļā josta” piedāvā tekstilizstrādājumu dabas resursa nodokļa kalkulatoru


Kopš šī gada 1. jūlija ir spēkā tekstila ražotāju atbildības sistēma. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem, kas pirmie Latvijas teritorijā pārdod vai savai saimnieciskajai darbībai izmanto tekstilizstrādājumus, ir jāmaksā dabas resursu nodoklis 0,50 eiro par vienu kilogramu. Lai uzņēmumi varētu noskaidrot, vai un cik liels nodoklis ir jāmaksā, ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums “Zaļā josta” ir izstrādājis dabas resursu nodokļu kalkulatoru.



Izveidotais kalkulators ļauj uzņēmumiem saprast, vai šis nodoklis uz tiem attiecas, veikt aplēses par maksājamo nodokļa summu, kā arī redzēt to, kāds varētu būt ietaupījums, noslēdzot līgumu ar ražotāja atbildība sistēmas uzņēmumu.


Ja komersanti kļūst par ražotāju atbildības sistēmas daļu, tie saņem atbrīvojumu no dabas resursa nodokļa. Proti, komersantam jānoslēdz līgums ar kādu no ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumiem, piemēram, uzņēmumu “Zaļā josta”, kas parūpēsies par tekstila atkritumu atbilstošu apsaimniekošanu. Maksa par kilogramu tekstila, kas tirgotājam būs jāmaksā apsaimniekotājam, būs vidēji četras reizes mazāka nekā nodoklis par vienu kilogramu.


Kalkulators ir pieejams “Zaļās jostas” mājaslapā.


Ražotāja atbildības sistēmas mērķis ir panākt, lai noteikta veida atkritumi iespējami vairāk tiktu savākti, sašķiroti, kā arī pārstrādāti un reģenerēti, nevis nonāktu poligonā. Ar tekstilizstrādājumiem tiek saprasts apģērbs, tostarp lietots, segas, pledi, gultasveļa, galdauti, aizkari, ritināmās žalūzijas, apavi un citi tekstila izstrādājumi.


Ja tekstilizstrādājumu tirgotājs noslēdz līgumu ar ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumu, tas ļauj būtiski samazināt izdevumus. Savukārt iedzīvotāji izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu var samazināt, šķirojot tekstilu un tā samazinot savu nešķiroto atkritumu daudzumu.


Latvijā jau tagad ir pieejams plašs publisko tekstila šķirošanas konteineru tīkls. “Zaļās jostas” partneris, atkritumu apsaimniekotājs “CleanR” vien ir uzstādījis vairāk nekā 200 konteineru. Vienlaikus arī uzņēmumi tirdzniecības vietās vai saimnieciskās darbības teritorijā var izvietot konteinerus tekstila šķirošanai.


Viens eiropietis rada vidēji 11 kilogramus tekstila atkritumu gadā, liecina Eiropas Vides aģentūras ziņojums. Turklāt pēdējos gados tekstila ražošanas apjoms pieaug, bet vidējais to lietošanas ilgums samazinās. Lai arī tekstila atkritumu daudzums arvien palielinās, taču pārstrādāta pašlaik tiek pavisam niecīga daļa no kopējā apjoma, vairums tekstila tiek noglabāts poligonos, tāpēc tekstila šķirošanas veicināšana ir kļuvusi ļoti aktuāla visā Eiropā.


“Zaļā josta” patlaban apkalpo ap 2500 klientu, uzņēmumam ir vairāk nekā 20 gadu ilga pieredze ražotāju atbildības sistēmā iekļauto produktu apsaimniekošanā, tāpēc tā darbinieki nodrošinās atbalstu klientiem jaunās kārtības ieviešanā un īstenošanā.


Vairāk par iespējām samazināt uzņēmuma izmaksas par dabas resursu nodokli:www.zalajosta.lv/uznemumiem.


Mārtiņš Eglīte, “Zaļās jostas” tirdzniecības vadītājs

Comentários


bottom of page